Necenzurirano Forum
Forum portala Necenzurirano.com

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Kanadci istiniti ubojici 26 tako zvanih žrtv Medačkog džepu
Prethodna  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Necenzurirano Forum -> Suđenja braniteljima u Hrvatskoj
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Elena
Site Admin

PostPostano: ned ruj 23, 2007 7:48 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

To treba ozbiljno saznati. Tu mogu biti TRENUTKI za koristanje.
...Jasno, ne samo tu...
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku AIM YIM MSNM
Elena
Site Admin

PostPostano: pon ruj 24, 2007 8:26 am    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.slobodnadalmacija.com/20070923/novosti01.asp

"ROPSKA DALMACIJA" PIŠE:

UZVRAT KANAĐANIMA KOSOVSKI PREMIJER I BIVŠI GENERAL HV-a
O OPTUŽBAMA ZA MEDAČKI DŽEP
Ceku: Zločine nisam ni počinio, ni vidio
Bio sam profesionalni vojnik i tako sam se ponašao. Nikakve zločine nisam počinio, a ni moji ljudi. Te su optužbe tempirane da me se inkriminira upravo sada kada vodimo pregovore o nezavisnosti Kosova - kaže Ceku

PIŠE DENIS KRNIĆ

Navode kanadskog lista "The Chronicle Herald" koji tvrdi kako je, uz generale Rahima Ademija i Mirka Norca, i kosovski premijer Agim Ceku odgovoran za zločine počinjene 1993. godine u akciji Medački džep, prozvani Ceku potpuno smireno odbacuje.
— Niti sam zločine uradio, niti sam zločine vidio - kaže Ceku, nekada visoki časnik Hrvatske vojske, u izjavi za "Slobodnu Dalmaciju".
— Ne osjećam se krivim za takve navode. Za vrijeme rata u Hrvatskoj bio sam profesionalni vojnik i tako sam se ponašao. U potpunosti odbacujem takve navode. Nikakve zločine nisam počinio, a ni moji ljudi.
Doista mi nisu jasni motivi takvih optužbi. S obzirom na trenutak u kojem dolaze takve optužbe, vrlo je moguće da su namjerno tempirane u cilju da me se inkriminira. Upravo sada kada vodimo pregovore o konačnoj nezavisnosti Kosova – kaže kosovski premijer.
Prema pisanjima kanadskog lista, Ceku je kao visoki časnik HV-a prije 14 godina "uspio izbjeći svaku odgovornost za kriminalno djelovanje svojih postrojbi u rujnu 1993.". List izražava i nadu kako će Kanada službeno ponuditi dokaze i svjedoke nužne da se osude Ademi, Norac i Ceku.

Devet odličja
— Moja je savjest, kao i cjelokupna vojnička karijera, potpuno čista – uzvraća Agim Ceku koji je nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj obnašao dužnost zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova.
Dodajmo kako je za zasluge u obrani Hrvatske od pokojnog predsjednika Franje Tuđmana Ceku odlikovan čak devet puta.
Povod za medijsku paljbu kanadskih glasila je nedavni iskaz Davora Domazeta Loše kako su možda kanadske postrojbe UNPROFOR-a pobile Srbe iz Medaka koji se Ademiju i Norcu stavljaju na teret.

Najljepše mu u Zadru

Ceku je rođen 1960. godine u selu Ćuška kod Peći. Osamdesetih godina školovanje završava na vojnoj akademiji u Zadru u kojemu je, po vlastitu priznanju, proveo najljepši dio života.
U Domovinskom ratu sudjeluje od samog početka, a u HV-u ostaje do 1999. godine kada odlazi kao general.

Srbijanska tjeralica

Beogradski "Danas" navodi kako je Srbija još 1998. godine raspisala tjeralicu za Cekuom zbog zločina koje je, piše list, počinio u Hrvatskoj. "Glas javnosti" navodi kako se "91. godine Ceku pridružio rušiteljima Jugoslavije". Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

IZMIŠLJENA BITKA ADMIRAL DOMAZET OTKRIVA NOVE DETALJE SUKOBA
SA ZAPOVJEDNIKOM JIMOM CALVINOM:
Kanađanina sam izazvao na dvoboj
Na jednom sastanku kanadski pukovnik Jim Calvin s puno je mržnje govorio o hrvatskim vojnicima. Ustao sam i rekao mu neka izabere oružje - kaže Domazet

Reakcije kanadskih medija na svjedočenje Davora Domazeta Loše u predmetu Medački džep, koji se na zagrebačkom Županijskom sudu vodi protiv generala Mirka Norca i Rahima Ademija, pa i izjave samog pukovnika Jima Calvina, tadašnjeg zapovjednika kanadske jedinice UNPROFOR-a da "Hrvati pokušavaju prekrojiti povijest", nisu iznenadile admirala.
Čim su se kanadski mediji toliko usplahirili, znači da smo pogodili u pravo mjesto. Oni su uhvaćeni u vlastitoj laži i sada ih je uhvatila panika- bila je prva reakcija admirala Domazeta. Ponovio je kako ne stoje tvrdnje Kanađana da su u "bitci koja je trajala 15 sati ubili 26 Hrvata", jer bitke nije ni bilo.
I dalje tvrdi kako je Calvin bio vrlo arogantna osoba, opterećena antihrvatstvom, što, kako kaže Domazet, i ne čudi budući da je više od polovice kanadskog bataljuna UNPROFOR-a bilo srpskog podrijetla. Otkrio nam je i nove pojedinosti vezane uz navodnu bitku.
— Kada smo uvidjeli da Kanađani očito igraju neku igru, na moj prijedlog general Bobetko i ministar Šušak poslali su američkog vojnog atašea da obiđe gospićko područje i razgovara i s hrvatskim i s kanadskim vojnicima. General Jean Cot, zapovjednik UNPROFOR-a, priznao je tada Amerikancima da im je Jim Calvin sam priznao da su se "malo zaletili" i da je sve htio obmanuti - navodi Domazat.
Domazet se prisjeća kako je kanadskog pukovnika Calvina izazvao na pravi dvoboj. Bilo je to na jednom od sastanaka s predstavnicima UNPROFOR-a na kojemu je Calvin s puno predrasuda i mržnje govorio o hrvatskim vojnicima.
— Ja sam se tada ustao i rekao mu da je uvrijedio i moju vojsku i moj narod te da zahtijevam zadovoljštinu, neka izabere oružje koje mu najviše odgovara - prisjeća se Domazet. Do dvoboja nije došlo jer su ih prisutni kolege uspjeli umiriti.

Snježana DUKIĆ

Pritisak zbog Kosova

Domazet tvrdi kako nije teško povezati nove kanadske napade na kosovskog premijera sa sadašnjom funkcijom koju Ceku obnaša.
— Oni i dalje drže srpsku stranu i u trenutku kada se Kosovo nalazi pred rješenjem svoga statusa žele izvršiti pritisak na Cekua - napominje admiral Domazet.
Elena
Site Admin

PostPostano: uto lis 16, 2007 3:28 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/2934570/index.do

Vijesti Hrvatska
16.10.2007 12:45

Z. Rogulj: U akciji Medački džep nije bilo ratnih zločina

Rahim Ademi

ZAGREB - Obavještajni časnik u vrijeme akcije Medački džep Zlatko Rogulj kazao je danas na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu da tijekom oslobađanja tog dijela ličkog ratišta u rujnu 1993. nije bilo ratnih zločina te da su sve informacije o ubojstvima civila došle od kanadskih pripadnika UNPROFOR-a i srpskih snaga koje su na taj način pravdale svoj poraz.

Kao glavnog krivca za negativna izvješća Rogulj je naveo 'izuzetno neprijateljski nastrojenog' zapovjednika kanadskog bataljuna pukovnika Nielsena. On je kasnije i pred svojim parlamentom iskonstruirao priču o sukobu s Hrvatskom vojskom, zbog čega je cijeli bataljun odlikovan, ustvrdio je Rogulj koji je u vrijeme akcije bio načelnik obavještajnog odjela i pomoćnik načelnika u stožeru Zbornog područja Gospić.

Rogulj tvrdi da u prvom UNPROFOR-ovom izvješću nije bilo riječi o zločinima, već su spominjani 'incidenti normalni za provedbe takvih akcija'. No, to izvješće nije prihvaćeno, a uslijedilo je 'nebulozno' u kojem se spominju rušenja, paljenja i divljačka ponašanja. Sve je popraćeno i negativnom medijskom kampanjom prvo inozemnih, a potom i domaćih medija, kazao je Rogulj.

Smatra da je operaciju trebalo proglasiti zločinačkom kako bi se spriječio daljnji napredak HV-a i nova oslobađanja teritorija. 'U namjeri da operaciju prikažu nepotrebnom su skoro i uspjeli, jer su zakazala državna tijela i Ministarstvo vanjskih poslova', ustvrdio je Rogulj. Dodao je kako mu je neshvatljivo da Hrvatska nije reagirala niti kada su kanadski vojnici odlikovani zbog sukoba s HV-om, pa se, smatra, ne trebamo čuditi što nam za ulazak u Kanadu treba viza.

'Odlučeno je da se popusti pritiscima kako bi se smirila situacija na političkom planu. Za incidente, ako ih je bilo, trebaju odgovarati oni koji su ih izazvali, ali ne na temelju informacija koje su dobili od Kanađana i neprijateljske strane', ustvrdio je Rogulj.

O optuženim generalima Rogulj je izrekao samo pohvale, u vojnom i moralnom smislu, te ustvrdio da ni za što nisu odgovorni.

Kazao je i da su neprijateljske snage u namjeri da zastraše civile i mobiliziraju vojsku Hrvate nazivali ustašama, crnokošuljašima i koljačima, zbog čega su gotovo svi pozivi na predaju ostali bez odgovora. Neki civili čak su se zbog propagande uneredili prilikom susreta s Hrvatskom vojskom, kazao je Rogulj.

Suđenje se nastavlja nakon stanke, kada će svjedok odgovarati na pitanja optužbe, obrane i sudskog vijeća. Danas bi trebao svjedočiti i Milan Kosović, bivši zapovjednik domobranske bojne iz Gospića. (Hina)
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Necenzurirano Forum -> Suđenja braniteljima u Hrvatskoj Vremenska zona: GMT.
Prethodna  1, 2
Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.