Necenzurirano Forum
Forum portala Necenzurirano.com

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Kraljevi plamena - oda vatrogasaca za kornatske heroje

Započni novu temu   Odgovori na temu    Necenzurirano Forum -> Kultura
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Elena
Site Admin

PostPostano: čet srp 24, 2008 6:40 pm    Naslov: Kraljevi plamena - oda vatrogasaca za kornatske heroje Citiraj i odgovori

http://www.slobodnadalmacija.hr/Spektakli/tabid/79/articleType/ArticleView/articleId/16196/Default.aspx

24.07.2008. | 19:25

večer šibenskih uspomena 3. kolovoza ugostit će Premijeru nesvakidašnje pjesme

Kraljevi plamena - oda za kornatske heroje

Vatrogasac iz Supljaka pored Primoštena Josip Jadrijević potpisuje stihove pjesme, u čijem će spotu sudjelovati i Frane Lučić, jedini preživjeli iz kornatske tragedije
piše sandra lapenda snimio ante baranić/cropix

Jadrijević ispred DVD-a Primošten /Ante Baranić / Cropix

"Kraljevi plamena zaboravit se neće, ostaje rana ka oganj ča peče. Čujete li, tići, pismu ovu, kako suze naše vaše ime zovu... ". Ovo je tek refren pjesme “Kraljevi plamena”, čije je stihove, posvećene tragično preminulim vatrogascima na Kornatima, napisao mladi pjesnik, ali i vatrogasac iz Supljaka pored Primoštena Josip Jadrijević, a uglazbio ih splitski kantautor Joško Bogavčić Joke.

- Županijski me zapovjednik Darko Dukić zamolio da za obljetnicu kornatske tragedije napišem pjesmu. Nisam bio siguran da ću moći, jer su još uvijek prisutne velike emocije i tuga, no pjesmu sam sročio tu istu večer... - povjerio nam je Josip Jadrijević.

Eksplozija emocija
Prije odluke da se pjesma pusti u javnost, a uzevši u obzir da od kornatske tragedije nije prošla ni godina dana, skladba je prvo predstavljena obiteljima i kolegama preminulih vatrogasaca, koje je, kako nam prenosi Bogavčić, “takla u dušu”, te su “dopustili njeno izvođenje”.

- Josip mi je došao s gotovim tekstom koji me je istog trena pokosio. Glazbu sam pisao s istim žarom kao što sam nekad “Oluju sa sjevera”. Dok sam pjesmu snimao, suze su mi tekle, bila je to eksplozija emocija... - sjeća se Bogavčić, koji će pjesmu zajedno s klapom “Fumija” premijerno izvesti na Večeri šibenskih uspomena, koja se održava 3. kolovoza.

Joke umjesto Miše
Odu za poginule je prvotno trebala izvesti šibenska glazbena legenda Mate Mišo Kovač, no kako se vatrogascima svidjela demo snimka na kojoj je pjesmu otpjevao autor glazbe Joško Bogavčić, odlučili su da tako i ostane.

Da je pjesma i te kako pobudila emocije, potvrđuje i podatak da će na Večeri šibenskih uspomena, na premijernom izvođenju “Kraljeva plamena”, u publici sjediti jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić, koji bi se trebao naći u spotu, a koji se također spominje u stihovima: “Dvanaest je tića pošlo u visine onog dana sa kornatske stine. Samo jedan poletija nije, u grudima mu srce od heroja bije”.
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku AIM YIM MSNM
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Necenzurirano Forum -> Kultura Vremenska zona: GMT.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.