Necenzurirano Forum
Forum portala Necenzurirano.com

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

MUP priča da nisu mučili Getoš-Magdič - KAKO UVJEK TAKVI SVI
Prethodna  1, 2

Započni novu temu   Odgovori na temu    Necenzurirano Forum -> Suđenja braniteljima u Hrvatskoj
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Elena
Site Admin

PostPostano: uto sij 22, 2008 3:20 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/2996505/index.do;jsessionid=49F1F4CB3DEF68E61D467E2760A43BF8.2

Vijesti Hrvatska
22. 01. 2008. | 13:06

Ivica Magdić: Odvjetnik tražio lažni iskaz zbog svojih grijeha iz prošlosti

Ivica Magdić, suprug Gordane Getoš Magdić, trećeoptužene u slučaju "selotejp", prozvao je danas, svjedočeći na suđenju, prvog odvjetnika svoje supruge za prijetnje oduzimanjem djeteta i visokom zatvorskom kaznom ako ne pristane lažno teretiti Branimira Glavaša i druge optužene za zločine nad osječkim Srbima.
Zbog vlastitih grijeha iz prošlosti odvjetnik Radoslav Arambašić morao je raditi na prljav način, ustvrdio je Getoš, dodavši da postoji snimka iz rata na kojoj je zabilježeno da je Arambašić "okrvavio ruke".

"On sam je radio zločine, a o tome postoji videosnimka u osječkoj policiji. Zato je i preuzeo obranu", rekao je Magdić.

Tvrdi da je, kao i cijela obitelj, s odvjetnikom bio nezadovoljan od trenutka kada je njegovoj supruzi savjetovao suradnju s policijom i potpisivanje lažnog iskaza. Zato je, kaže, Andriju Getoša, oca supruge, odveo u Zagreb kako bi tražio savjet od predsjednika Sabora Vladimira Šeksa, no on mu je rekao da mu ne može pomoći.

Nakon Gordanina uhićenja Arambašić je, tvrdi Magdić, počeo maltretirati cijelu obitelj. Njega je prijavio za zlostavljanje kćeri Laure, kako bi mu oduzeo skrbništvo, dok je sestru Ana-Mariju Getoš ucjenjivao.

"Zbog toga sam mu zaprijetio - ako ne ostaviš moju obitelj, razbit ću ti glavu", rekao je Getoš, dodajući da je zbog te prijetnje pritvoren i osuđen na tri mjeseca uvjetne zatvorske kazne.

Ustvrdio je i da je odvjetnik Arambašić bio dobar prijatelj s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem još iz studentskih dana.

Slične tvrdnje jučer su na sudu iznijeli i otac te brat Gordane Getoš Magdić. No, osim odvjetnika kojeg su, kako tvrde, angažirali za prvu ruku, nakon što je Gordana uhićena, prozivali su i bivšeg načelnika osječke policije Vladimira Fabera.

Nakon Magdića, o uhićenju trećeoptužene u slučaju "selotejp" svjedočila je i njezina prijateljica Aleksandra Uzur - Burjan.

Na početku rasprave sud je odbio zahtjev Glavaševe obrane da se iz sudnice izbace predstavnici triju nevladinih udruga koje su javno prosvjedovale zbog puštanja Glavaša iz pritvora.

Odvjetnik Veljko Miljević ustvrdio je da su svojim istupima predstavnici Građanskog odbora za ljudska prava, Documente i osječkog Centra za mir i nenasilje doveli u pitanje ustavno i zakonski utemeljenu odluku Hrvatskog sabora. Osim toga udruge su u sudnici kao predstavnici stručne javnosti, a nisu ni objektivni niti stručni, dodao je.

Sudac Željko Horvatović prijedlog je odbio ističući da svatko ima pravo na mišljenje o odlukama predstavnika političke vlasti jer je to jedno od "temeljnih prava demokracije".

Sudac je odbio još jedan u nizu zahtjeva za puštanjem iz pritvora drugooptuženog Ivice Krnjaka te upozorio branitelje optuženih da će ih kazniti budu li i nadalje na svakoj raspravi tražili puštanje iz pritvora bez novih elemenata i argumenata za takvu odluku.

Suđenje se nastavlja sutra svjedočenjem novih svjedoka. (Hina)
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku AIM YIM MSNM
Elena
Site Admin

PostPostano: sri sij 23, 2008 9:45 am    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/2996948/index.do

Vijesti Hrvatska
22. 01. 2008. | 19:09

SUĐENJE GLAVAŠU Ivica Magdić optužuje odvjetnika za prijetnje:
Šeks Magdiću rekao da ne može pomoći
Autor Silvana PERICA

[img[http://www.vecernji.hr/system/galleries/pics/080122/hrv-sekss-txt.jpg[/img]

Vladimir Šeks Foto: R. Branđolica

Izbacivanje iz sudnice predstavnika triju nevladinih udruga Zorana Pusića, Katarine Kruhonje i Vesne Teršelič zatražio je branitelj Branimira Glavaša Veljko Miljević (donedavna aktivist HHO-a) jer su zahtijevali da se ispita ustavnost saborske odluke o puštanju Glavaša na slobodu.
Doveli su u pitanje ustavno i zakonski utemeljenu odluku Sabora rekao je Miljević dodajući da udruge vrijeđaju Glavaševo pravo na obranu. Sudac je odbio izbaciti aktiviste iz sudnice. Svjedočio je i suprug trećeoptužene Gordane Getoš-Magdić Ivica Magdić.

Tvrdi da je njegovoj supruzi odvjetnik Radoslav Arambašić prijetio oduzimanjem djeteta i kaznom ako ne pristane lažno teretiti Glavaša. Navodi da u policiji postoji videosnimka s dokazima da je Arambašić "okrvavio ruke". Magdić kaže da je odveo Gordanina oca u Zagreb. Tražio je savjet od Vladimira Šeksa, ali on mu je rekao da mu ne može pomoći.
Elena
Site Admin

PostPostano: uto sij 29, 2008 10:39 am    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2008,1,28,,106688.jl

Datum objave 28.01.2008 21:35
Zadnja izmjena 28.01.2008 21:35
Događaji dana

Getoš: U policiji su mi rekli da Faber nije ništa loše napravio
Piše: T. Krasnec Foto: Marin Tironi/CROPIX

ZAGREB - Ana-Marija Getoš, sestra Glavaševe suoptuženice Gordane Getoš-Magdić, koja je tajno snimala i dala objaviti svoj razgovor sa savjetnikom ministra policije Vladimirom Faberom, dala je iskaz policiji. Time je istraga MUP-ova Odjela unutarnje kontrole završena, ali MUP još nije objavio njezine rezultate.

Ana-Marija Getoš, podsjetimo, objavila je snimku razgovora kako bi pokazala da je Faber, koji je kao načelnik osječke polcije vodio istragu protiv Glavaša, pokušao utjecati na njezinu sestru da na sudu ponovno tereti Branimira Glavaša.

PremijerIvo Sanader zatražio je da MUP-ova Unutarnja kontrola istraži je li Faber prekršio svoje ovlasti susretom s Ana-Marijom Getoš. Faber je protiv nje podnio kaznenu prijavu zbog neovlaštenog snimanja.

Kad ju je policija prvi put pozvala na informativni razgovor, Getoš je demonstrativno poderala poziv i nije se odazvala, no protekli utorak ipak se odazvala na poziv policajaca iz Unutarnje kontrole.

- Njihov posao je da istraže Faberovu disciplinsku odgovornost, odnosno sadržaj samog razgovora, i iznenadila sam se kad sam shvatila da ih to zapravo najmanje zanima. Njih je više zanimalo kakve to “mračne sile” stoje iza mene, tko me tehnički opremio za snimanje razgovora i slično.

Rekli su mi da sam ja instrumentarizirana od vlasnika Nacionala Ive Pukanića, za kojeg su mi rekli da je povezan s francuskim i njemačkim tajnim službama - rekla je Getoš.

Brat je policajce pitao je li im Faber, hijerarhijski nadređen.

- Oni su mu odgovorili da jest i da svaki dan zove i pita za istragu.

Još su me obavijestili da Faber u disciplinskom pogledu nije ništa loše napravio jer se sa mnom susreo u slobodno vrijeme - dodala je Ana-Marija Getoš. Faber u ponedjeljak nije želio komentirati ove navode.
Elena
Site Admin

PostPostano: pet vel 01, 2008 1:50 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.index.hr/vijesti/clanak/sudac-horvatovic-greskom-procitao-tajno-svjedocenje-gordane-getos-magdic/372975.aspx

Sudac Horvatović greškom pročitao tajno svjedočenje Gordane Getoš Magdić

NA DANAŠNJEM nastavku suđenja Branimiru Glavašu i ostalim optuženim za ratne zločine u Osijeku svjedoči Željko Krpan, zamjenik osječkog državnog odvjetnika koji je nazočio ispitivanju trećeoptužene Gordane Getoš Magdić 20. listopada 2006. u prostorijama PU osječko-baranjske. Pri tom prvom ispitivanju Gordana Getoš Magdić je dala svoj prvi iskaz u kojem je teretila Branimir Glavaša. Poslije je opovrgnula taj iskaz, pa i na ovom suđenju, tvrdeći da je on iznuđen.

Sudac Horvatović greškom pročitao tajno svjedočenje Gordane Getoš Magdić

Jedna od stvari koja je obilježila današnju raspravu je pogreška suca Željka Horvatovića koji je zabunom pročitao dio tajnog svjedočenja Gordane Getoš Magdić u kojem je na ovom suđenju svjedočila o postupanju osječke policije prilikom tog njezinog spoкrnog iskaza. U tom pročitanom dijelu tajnog iskaza Gordana Getoš Magdić kaže da su je udarali šakama, vukli za kosu, te da se pomokrila jer je nisu puštali na toalet. Horvatovića je zatim odvjetnik Antun Babić upozorio da čita tajno svjedočenje, te je sudac ustvrdio da je uistinu tako i rekao da će se onda to samo zanemariti. Na to je reagirao Antun Babić, odvjetnik Getoš Magdić, zapitavši se kako će se to zanemariti kad je javnost sve čula. Horvatović je rekao da se Krpanu neće postaviti pitanje o tome i da se jednostavno ide dalje.

U svom svjedočenju Krpan je ispričao da su se su se izmjenjivali dvojica ispitivača, policijski službenici Mikulić i Gerovac. Svaki bi ispitivao pod 15 do 20 minuta. Postavljali su joj pitanja od događanjima vrlo polako i vrlo detaljno, inzistirajući na detaljima te su je obavijestili o svim pravima. Krpan nije vidio što se događalo u pauzama jer je često išao telefonski razgovarati s osječkim županijskim odvjetnikom. Nekoliko puta je Krpan prilikom svog iskaza napomenuo da se ne sjeća dobro svih detalja.

Getoš Magdić prilikom ispitivanja bila u stresnom stanju

Krpan kaže da se vidjelo da je Getoš Magdić bila u stresnom stanju, rečenice joj nisu tekle jedna za drugom, gestikulirala je na način da si rukama pomaže u svom govoru. Rekao je da je ponekad uzdisala, što je tada shvatio kao posljedicu teških sumnji koje joj se stavljaju na teret. U dva tri navrata, kazao je Krpan, kada bi osumnjičena uzdisala, njezin tadašnji odvjetnik Radoslav Arambašić joj je rekao da diše duboko.

U prostoriju za ispitivanje samo jednom prilikom je došao tadašnji načelnik PU osječko-baranjske Vladimir Faber i pitao je li sve u redu i imaju li sve potrebno. Krpan kaže da je Faber također Getoš Magdić poručio da je bio u kontaktu s njezinom obitelji te da je sve u redu.

Krpan je kazao da su policijski službenici u nekoliko navrata u zapisnik unijeli krivi smisao odgovora Getoš Magdić, na što su ona i Arambašić s pravom reagirali. Nakon toga su policijski službenici ispravili zapisnik.

Nakon ispitivanja, koje je završilo tek iza ponoći, Krpan je rekao da su Gordana Getoš Magdić i odvjetnik Arambašić pročitali zapisnik o njezinom ispitivanju i potpisali su ga bez većih primjedbi. Krpan kaže da su njih dvoje možda samo jednom protestirali zbog nekog nevažnog termina. Napomenuo je da pri samom činu potpisivanja on nije bio u toj sobi, nego u prostoriji u kojoj se printao zapisnik. Krpan kaže da je iz te prostorije mogao kroz otvorena vrata vidjeti sve što se događalo u prostoriji za ispitivanje.

Branimir Glavaš primio potpise građana u znak potpore

Prije početka današnje rasprave ispred zagrebačkog Županijskog suda Glavaša su dočekali članovi udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski i predali mu knjige s potpisima građana koji su prikupljeni u svrhu potpore i njegovog puštanja na slobodu. Glavaš im je zahvalio i odgovorio da to nije samo borba za njegovu slobodu, nego i za čistoću Domovinskog rata.
D. Markas.
Foto: H.P.
Elena
Site Admin

PostPostano: pet vel 01, 2008 1:59 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.index.hr/vijesti/clanak/slucaj-getos-faber-nije-postupio-profesionalno-ali-mu-nisu-utvrdjeni-ni-elementi-kaznenog-djela/372998.aspx

Objavljeno prije sat vremena
Slučaj Getoš: Faber nije postupio profesionalno, ali mu nisu utvrđeni ni elementi kaznenog djela

BERISLAV RONČEVIĆ održao je danas svoju prvu novinsku konferenciju otkada je na funkciji ministra unutarnjih poslova. Osim što je priznao kako ne zna koliko iznosi prosječna plaća jednog policijskog službenika, obznanio je i da je unutarnja kontrola dovršila istragu vezano za slučaj Vladimira Fabera i aferu sa sestrom Gordane Getoš-Magdić, kazavši kako je ustanovljeno da Faberu nije utvrđena kaznena odgovornost.

Podsjećamo, Odjel za unutarnju kontrolu MUP-a provjeravao je savjetnika ministra unutarnjih poslova Vladimira Fabera u sklopu istrage o njegovu tajnom sastanku s Anom Marijom Getoš. Faber je Getoš navodno nagovarao da svoju sestru, optuženicu u slučaju "selotejp" Gordanu Getoš-Magdić, nagovori da za ratne zločine u Osijeku optuži Branimira Glavaša u zamjenu za manju zatvorsku kaznu. Getoš je razgovor snimila, a Faber je najavio da će podnijeti prijedlog za pokretanje kaznenog postupka protiv nje zbog neovlaštenog snimanja i prisluškivanja.

Još će se samo Faber može izvući, a onda se uvode odredbe

Rončević kaže kako je ustanovljeno da Faberov postupak nije bio profesionalan, ali da u njegovu slučaju ipak nisu pronađeni elementi kaznene odgovornosti. Upitan o osobnom stavu, Rončević kaže kako ne optužuje Fabera za njegov postupak, no da će policija odsada razmotriti uvođenje odredbe prema kojoj neće postojati razlika u utvrđivanju disciplinske odgovornosti nekog policijskog službenika - bio on na dužnosti ili ne. "Ja nisam ministar od 8 do 16 sati, ja sam ministar 24 sata na dan. Tako je i policajac uvijek policajac, a ne samo u radno vrijeme", objasnio je Rončević, dodavši kako će u slučaju Faber stvari sada biti ovakve, no da se takvo nešto više neće ponavljati.

Upitan o još jednom aktualnom slučaju - onom bjelovarskog interventnog policajca Danijela Fištrovića koji je, primijenivši prekomjernu silu u kliničku smrt poslao 20-godišnjeg mladića, Rončević nije htio komentirati jer je, kaže, istražni postupak u tijeku "pa predstavnik izvršne vlasti nema tu što govoriti". Uputio je novinare na Marijana Benku, koji je samo kratko kazao: "Istražni postupak još nije gotov". Upitan o tome hoće li se ići na utvrđivanje odgovornosti načelnika policije koji je previdio dvije prijave protiv Fištrovića kojima ga se optužuje zbog prekomjerne uporabe sile u dva različita slučaja, Benko je kazao kako "sve ovisi o težini djela, prema kojemu se odlučuje hoće li se nekoga suspendirati ili ne". U ta dva slučaja Fištrović, naime, nije bio suspendiran. "Policajac je sada udaljen s dužnosti, a radi se i na utvrđivanju odgovornosti načelnika", kratko je prokomentirao.

Nema pojma kolika je prosječna plaća policajaca, ali volio bi da je veća

Ministar je na konferenciji progovorio o budućim smjernicama rada Ministarstva unutarnjih poslova, kazavši kako "nije došao praviti reda u ministarstvu" jer je sve bilo u redu kada je došao.

"No, to ne znači da ne može biti bolje. Ono na čemu ja inzistiram je profesionalnost, odnosno profesionalan odnos, kako mene, tako i mojih suradnika", kazao je Rončević.

Pitanje prilagodbe standardima Europske unije i pitanje schengenske granice ono je čime će se, između ostalog, MUP baviti u naredne četiri godine.

Upitan o tome zna li kolika je prosječna plaća policijskih službenika, odgovara: "Hoćete iskreno? Ne znam, ali bih volio da je veća". Upitan o korupciji u MUP-u kaže kako "ju nije osjetio odmah na prvim vratima", ali da je ona u MUP-u "apsolutno neprihvatljiva, baš kao i u društvu".

Što se tiče izmjena Zakona o prometu, kazao je kako je za sada u pripremi samo radni materijal, no da se nadaju da će prijedlog izmijenjenog zakona vrlo brzo doći u saborsku proceduru.

Upitan o novom glasnogovorniku MUP-a, Rončević kaže kako još uvijek nisu odlučili tko će to biti budući da su ga iznenadili odlukom o odlasku Zlatka Mehuna, koji je postao novi glasnogovornik Vlade. Za sada se, kazao je, novinari mogu obraćati Emini Lišić iz Odjela za odnose s javnošću. Pozvao je novinare da se ne oslanjaju na "insajderske informacije", budući da "sve što ih zanima mogu saznati u MUP-u".

B.S.
Foto: S.G.F.
Elena
Site Admin

PostPostano: pon vel 25, 2008 10:08 am    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.index.hr/vijesti/clanak/faber-uoci-danasnjeg-saslusanja-prijetio-getosmagdic/375778.aspx

Objavljeno prije 35 minuta
Faber uoči današnjeg saslušanja prijetio Getoš-Magdić?

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Zagrebu danas je trebalo biti nastavljeno suđenje Branimiru Glavašu i ostalim optuženima za ratne zločine protiv civila u Osijeku 1991. godine. No, suđenje je prekinuto jer je jedan od optuženih, Mirko Sivić, hospitaliziran te zbog bolesti nije mogao nazočiti suđenju. Podsjećamo, Siviću je prošli put neposredno prije rasprave pozlilo.

No, i da nije bilo Sivićeve bolesti, odvjetnik optužene u slučaju Gordane Getoš-Magdić, Antun Babić, kaže nam kako je suđenje trebalo biti prekinuto nakon što je bivši načelnik osječke policije Vladimir Faber, koji je danas na sudu trebao svjedočiti, prišao Getoš-Magdić, obrativši joj se, nakon čega se ona "jako uzrujala".

"Ja ne znam točno što je on njoj rekao, no to je zabranjeno u sudskom postupku da on kao svjedok prilazi optuženoj i razgovara s njom. On joj je prišao i nju je to, kako sam vidio, jako pogodilo, no nisam saznao što joj je rekao. Ona mi je rukama pokušala gestikulirati nešto sva uplašena, no policija nam nije dala da priđemo jedno drugom. Ne znam koja je bila njegova namjera i je li joj prijetio. Popodne ću ju posjetiti ne bih li saznao o čemu se radi. Sva je drhtala i bila je uzbuđena, ja sam pokušao predsjedniku Vijeća Horvatoviću reći da je to što Faber radi nedopustivo, na što je on rekao 'Znamo to, zaboravimo na to'", kaže Babić.

Kasnije, nastavlja, dok je straža odvodila Getoš-Magdić, Faber joj je "vrlo drsko" pokušao prići "i bio je uporan u tome".

"To je skandalozno, pa taj je čovjek vodio cijelu istragu, cijeli operativni postupak u slučaju. Možemo si samo zamisliti kakve je nedozvoljene i protuzakonite akcije radio onda dok je trajala istraga", kaže Babić i dodaje kako je krajnje vrijeme da Ministarstvo unutarnjih poslova poduzme nešto protiv Fabera. "Pa on konstantno pokušava utjecati na svjedoke i vršiti pritisak na njih!", kaže Babić.

Glavaš i šestero suoptuženika terete se za ratni zločin nad osječkim Srbima 1991., odnosno egzekucije civila na obali Drave te mučenja i ubojstva u garaži Sekretarijata za narodnu obranu.

B.S.
Foto: Index
Elena
Site Admin

PostPostano: uto vel 26, 2008 8:23 am    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3020664/index.do

Vijesti Hrvatska
25. 02. 2008. | 14:25

Fabera ponovno optužili za pritisak, on tvrdi da obrana laže

ZAGREB - Odvjetnik Gordane Getoš Magdić danas je optužio bivšeg načelnika osječke policije Vladimira Fabera da je ponovno pokušao "vršiti pritisak" na njegovu branjenicu, što je Faber odbacio ističući da je šokiran količinom laži koju iznose odvjetnici optuženika u slučajevima "garaža" i "selotejp".
Po riječima odvjetnika Antuna Babića, najnoviji se "pritisak" dogodio jutros kada je Faber "spopao" Gordanu Getoš Magdić prije ulaska u sudnicu zagrebačkoga Županijskog suda, gdje je trebao svjedočiti na suđenju Branimiru Glavašu i ostalim optuženicima za ratni zločin nad osječkim Srbima.

"Teško mi je reči što joj je želio reći, ali je nedopustivo da svjedok pod svaku cijenu pokušava pristupiti i doći do optuženika", rekao je Babić, nazvavši Faberov postupak nezakonitim i skandaloznim.

"Zamislite što je onda mogao učiniti kada je neposredno vodio cijeli slučaj u Osijeku, ako i danas, kada je optužena pod stražom, i dalje vrši pritisak", rekao je Babić. Dodao je da je začuđen što predsjednik sudskog vijeća Željko Horvatović u sudnici ništa nije spomenuo niti je optuženoj dopustio da kaže što se dogodilo.

Faber, s druge strane, tvrdi da u svemu nema ničeg spornog i da je cijela priča "plod bujne mašte" te dodaje da je šokiran količinom iznesenih laži.

"Točno je da sam se s Gordanom Getoš Magdić i njenom policijskom pratnjom susreo na dvorišnom ulazu u zgradu suda. Ljubazno sam kimnuo i rekao 'Dobro jutro'. Ona je rekla da nije, a ja sam uzvratio da će biti", objasnio je Faber, kojeg je više optuženika prozvalo za iznudu njihovih iskaza u osječkoj policiji te pritiske na svjedoke.

Zbog bolesti jednog od optuženika rasprava na kojoj je Faber trebao svjedočiti odgođena je do 13. ožujka. (Hina)
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Necenzurirano Forum -> Suđenja braniteljima u Hrvatskoj Vremenska zona: GMT.
Prethodna  1, 2
Stranica 2 / 2.

Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.