Necenzurirano Forum
Forum portala Necenzurirano.com

FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Svjedočio J.Boljkovac, Šeks priča da krivac u Borovu Selu

Započni novu temu   Odgovori na temu    Necenzurirano Forum -> Organizirani kriminal
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Elena
Site Admin

PostPostano: sri lip 11, 2008 7:13 pm    Naslov: Svjedočio J.Boljkovac, Šeks priča da krivac u Borovu Selu Citiraj i odgovori

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3103249/index.do

Vijesti Hrvatska
11. 06. 2008. | 19:46

UBOJSTVO NAČELNIKA Na suđenju Antunu Gudelju svjedočio Josip Boljkovac:
Boljkovac: Reihl-Kira htjeli ubiti Šeks i Glavaš
Autor Željka Rački-Kristić

Arhivska fotografija

“Gospodine ministre, ja sam osuđen na smrt. Meni u Osijeku prijeti likvidacija!”. Kazao mi je to ubijeni načelnik Josip Reihl-Kir 27. lipnja 1991. u mojem uredu u Zagrebu. Na moje pitanje tko mu to prijeti, spomenuo je Vladimira Šeksa i Branimira Glavaša – izjavio je bivši ministar MUP-a Josip Boljkovac na nastavku suđenja Antunu Gudelju za ubojstvo načelnika osječke policije 1. srpnja 1991. u Tenji.

Ekstremni dio HDZ-a
Kako je dodao, nije vjerovao u to te je Kira ponudio viskijem kako bi ga smirio, a onda mu je na vrata došao zamjenik Slavko Degoricija. “Hitno s njim u Zagreb! Najkasnije u subotu!”, rekao mu je. Jednog od najboljih načelnika, kako je naveo, očekivao je u nedjelju, 30. lipnja, no Kir se nije pojavio. U ponedjeljak je preko depeše doznao da je načelnik ubijen.

– Držim da mu je sastanak u Tenji namješten, a da je odluka o tome donesena u krugu HDZ-a. Nazvao sam pokojnog predsjednika Tuđmana i on mi je rekao da će poduzeti sve u vezi s tim slučajem. U razgovoru mi je spomenuo da u redovima HDZ-a ima ekstremista i da postoje podaci o mojoj likvidaciji, Josipa Manolića i samog Tuđmana – dodao je Boljkovac.

Tuđmanu je, kaže, spominjao da se u Osijeku često sastaju Vice Vukojević i Gojko Šušak kojega je nazvao “stranim agentom”.

– Kir se suprotstavio Šušku i nije htio ići u akciju u Borovo Selo gdje su ispaljena tri ambrusta. U toj je akciji uz Šuška bio i Vukojević, a Kir je ubijen samo zato što je bio za mirnu opciju rješavanja krize – zaključio je bivši ministar koji je tadašnju situaciju u policiji i izvan nje nazvao “anarhijom”.

Odvjetnik A. Gudelja Domagoj Rešetar iskaz bivšeg ministra nazvao je neistinitim u dijelu u kojemu govori da je Kir trebao biti pozvan u Zagreb jer bi za to moralo biti izdano nekakvo pisano rješenje. Smatra stoga da ga je “obradila oštećenica Jadranka Reihl-Kir”.

Sprečavao osvete
Uz Boljkovca, svjedočio je i Mato Šalinović koji je na mjestu načelnika zamijenio ubijenog Kira.

– Načelnik je imao niz problema u odnosima s lokalnom vlašću. Znam da su Petar Kljajić i Branimir Glavaš imali niz primjedaba na rad policije i da su nas nazivali jugonostalgičarima, zaštitnicima JNA i slično. Dodao je da je nakon ubojstva činio sve kako se policajci Hrvati ne bi osvećivali kolegama Srbima koji su činili 70 posto tadašnje policije.

Glavaš: Boljkovac je stara lažljiva bitanga
– Josip Boljkovac je stara, pokvarena i lažljiva bitanga! Poznat je kao ishlapjeli starac i priča nebuloze. Dakle, to što je Boljkovac rekao na sudu najobičnija je laž koju nije prvi put rekao. Istu laž iznio je prije 12 godina u emisiji “Smrt Jugoslavije” i tada sam protiv njega podnio tužbu za klevetu. Molio me tada da odustanem od tužbe i nakon te molbe odustao sam. Budući da je bio ministar unutarnjih poslova, ako je imao takve spoznaje, bio je dužan pokrenuti istragu ili kazneni postupak protiv mene, Šeksa i drugih koje je prozvao. To je laž – kazao je prozvani Branimir Glavaš.

Šeks: To je osveta neubrojive osobe
Optužba Josipa Boljkovca je lažna, klevetnička i osvetnička! Suosjećam s obitelji Josipa Reihl-Kira, nadam se da će ovo suđenje rasvijetliti sve okolnosti ubojstva, ali tvrdnje kojima se mene povezuje s time osvetnička su konstrukcija jedne dementne i neubrojive osobe. Budući da me je predsjednik Tuđman predložio za suca Ustavnog suda SFRJ, ja u trenutku ubojstva uopće nisam bio u Hrvatskoj – oštro je reagirao potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks. Šeks podsjeća da je prije nekih pola godina Boljkovac u intervjuu Feralu rekao da je tadašnji državni vrh donio odluku o likvidaciji, koju su proveli u djelo Glavaš i Šeks. Kad je to Šeks demantirao, Boljkovac se, kaže Šeks, više nije javljao. Prije desetak godina, pak, lansirao je optužbu da Šeks stoji iza terorističkih ubojstava, no kad je Šeks uzvratio tužbom, Boljkovac mu se ispričao. Objašnjavajući Boljkovčeve motive, Šeks navodi kako je on od imenovanja Boljkovca za ministra policije govorio predsjedniku Tuđmanu da ga treba smijeniti jer je krajnje nesposoban ministar koji će štetiti Hrvatskoj. Osim toga, kaže, nikad dokraja nije razjašnjena uloga J. Boljkovca u masakru hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu. Šeks dodaje i činjenicu da Kirova udovica Jadranka nikad u njega nije uprla prstom kao u osobu koja je odgovorna za smrt njezina supruga. – Da sam mu ja prijetio, ona bi to sigurno znala –zaključuje Šeks. (M.Š.)
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku AIM YIM MSNM
Elena
Site Admin

PostPostano: sri lip 11, 2008 7:17 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

Što piše Feral - jasno da to je laž, ako to piše Feral.

Što priča Šeks, mora jasno također biti laž, uvjet ne ima ikakvog posebnih razloga pričati jedan put u 100 godina istinu.

Što je bilo u Borovu Selu - treba to pitati Šeksa Question Question Question Feral Question Question Bojkovaca Question Question Question

Najdobro bit bilo njih svih i odmah...
Elena
Site Admin

PostPostano: čet lip 12, 2008 6:34 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2008,6,11,,122937.jl

Datum objave 11.06.2008 19:52
Zadnja izmjena 11.06.2008 19:52
Vijesti | Detalji

'Kir je rekao da mu prijete Šeks i Glavaš'
Piše: Suzana Lepan/EPEHA Foto: Igor Sambolec / Cropix

OSIJEK - Načelnik Kir mi je prije ubojstva rekao da je osuđen na smrt i da mu prijeti likvidacija, a kada sam ga poslije pitao tko mu prijeti, spomenuo je Vladimira Šeksa i Branimira Glavaša, rekao je bivši ministar unutarnjih poslova Josip Boljkovac (87) danas na suđenju Antunu Gudelju za ubojstvo načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira.

Boljkovac se s Kirom susreo u Zagrebu, otprilike tjedan dana prije ubojstva.

- Trebao je opet doći u Zagreb u nedjelju, ali nije stigao. Ubijen je dan kasnije. Njemu je namješten sastanak u Tenji, a odluka je donesena na sastanku u krugu HDZ-a - izjavio je Boljkovac, te dodao kako smatra da je Kir ubijen jer je bio za mirnu, a ne za ratnu opciju.

Bivši je ministar rekao i da je Kir bio jedan od njegovih najboljih načelnika. Gudeljev je odvjetnik Domagoj Rešetar, pak, uložio prigovor na njegov iskaz jer ga u nekim dijelovima smatra neistinitim.
Elena
Site Admin

PostPostano: pet lip 13, 2008 6:14 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3105341/index.do

Vijesti Hrvatska
13. 06. 2008. | 15:20

Glavaš zbog klevete podnio privatnu tužbu protiv Boljkovca

Branimir Glavaš podnio je privatnu tužbu zbog klevete protiv bivšeg ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca, koji tvrdi da je Glavaš prijetio osječkom načelniku policije Josipu Reihlu Kiru koji je ubijen 1991.

Boljkovac je kao svjedok na osječkom Županijskom sudu u postupku protiv Antuna Gudelja, optužena za ubojstvo osječkog načelnika policije Josipa Reihla Kira 1. srpnja 1991., izjavio da mu je Kir osobno rekao da mu prijete Vladimir Šeks i Glavaš.

Saborski zastupnik Glavaš navodi u tužbi da je Boljkovac na raspravi dao neistinit iskaz i da ga je zatim u većem dijelu ponovio novinarima pred zgradom suda.

Kako Glavaš navodi u tužbi, Boljkovac je kazao da mu se Kir obratio 27. lipnja 1991. kao ministru unutarnjih poslova te da mu je tada rekao da je osuđen na smrt, t.j. da mu u Osijeku prijeti likvidacija. "Na moj upit tko mu prijeti, spomenuo je Vladimira Šeksa i Branimira Glavaša. Držim da mu je sastanak u Tenji bio namješten, a da je odluka o tome donesena u krugu HDZ-a", rekao je Boljkovac.

Glavaš tvrdi da je Boljkovac potpuno neistinitom izjavom nanio tešku štetu njegovoj časti i ugledu jer je njega osobno i stranku kojoj je tada pripadao označio kao organizatore teškog ubojstva.

Za to "kazneno djelo klevete" Glavaš traži da se Boljkovac kazni novčanom kaznom od tri stotine prosječnih dnevnih dohodaka u Hrvatskoj. (Hina)
Elena
Site Admin

PostPostano: pon lip 16, 2008 8:20 am    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3106612/index.do

Vijesti Hrvatska
15. 06. 2008. | 20:37

UBOJSTVO REIHL-KIRA Ja sam vodio akciju u Borovu Selu
Nikola Jaman: Ja sam vodio akciju u Borovu Selu
Autor Željka Rački Kristić

– Akciju u Borovu Selu nisu izveli Vice Vukojević i Gojko Šušak, kako je na suđenju Antunu Gudelju za ubojstvo načelnika policije Josipa Reihl-Kira rekao bivši ministar MUP-a Josip Boljkovac, nego Nikola Jaman!

Osobno sam je vodio s još 11 ljudi, od kojih je 10 živo, a isplanirali smo je Kir i ja – opovrgao je Boljkovčevu izjavu Nikola Jaman, koji je 1991. godine bio zapovjednik pričuvnog sastava MUP-a. Akciju, i to ne na Borovo Selo, nego na Savulju - mjesto u produžetku Borova Sela, s Kirom ju je, naglašava, planirao puna dva i pol sata i ne želi da mu se sada oduzimaju zasluge, bila akcija dobra ili ne.

Reagirao i Z. Borovička
Na izjave J. Boljkovca reagirao je i bivši krim-policajac Zvonko Borovička, koji je uz pokojnog istražnog suca Dragana Šimenića vodio očevid trostrukog ubojstva 1. srpnja 1991. u Tenji.

Prema utvrđenom, Gudelj je na automobil ispalio cijeli rafal. Od 30 metaka, 20 je bilo u vozaču Milanu Kneževiću, Kir je ubijen s dva pogotka, a Goran Zobundžija s jednim. Pucao je nakon što je treći put ugledao vozilo u kojemu je bio Kir, i to nakon što je preko motorole koje su imali oni, ali i Srbi zahvaljujući JNA, čuo da su mu majku silovali, a oca objesili na vrh crkve.

Neplanirani zločin
Automobil koji je zaustavljao nije stao i on je pucao. Sa sucem je, nakon dvosatnog očevida, zaključio da se dogodio neplanirani zločin.
Elena
Site Admin

PostPostano: čet lip 19, 2008 4:48 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3109771/index.do

Vijesti Hrvatska
19. 06. 2008. | 15:20

Za Gudelja pogibija Reihla Kira nesretan događaj

Antun Gudelj

Antun Gudelj, optužen za ubojstvo načelnika osječke Policijske uprave Josipa Reihla Kira i još dviju osoba te za pokušaj ubojstva još jedne osobe u srpnju 1991. kod Osijeka, danas je na osječkom Županijskom sudu iznoseći obranu u cijelosti ponovio iskaz sa suđenja 1996. te ocijenio kako je riječ o "nesretnu događaju".

Gudelj je optužen da je 1. srpnja 1991., kao pripadnik pričuvnog policijskog sastava, na cesti Osijek-Tenja iz automatske puške pucao na automobil u kojem se nalazilo izaslanstvo za pregovore s pobunjenim Srbima u osječkom prigradskom naselju Tenji. Tako je, po optužnici, osim načelnika Josipa Reihla Kira, usmrtio potpredsjednika Izvršnog vijeća tadašnje Skupštine općine Osijek Gorana Zobundžiju i skupštinskog vijećnika Milana Kneževića, a teško ranio predsjednika Mjesne zajednice Tenje Mirka Tubića.

Iznoseći obranu, Gudelj je rekao kako u cijelosti ostaje pri iskazu na suđenju iz 1996., dodavši kako smatra neutemeljenim tvrdnje oštećenice Jadranke Reihl Kir i njezina opunomoćenika odvjetnika Slobodana Budaka, koji s inkriminiranim događajem povezuju njega i Branimira Glavaša.

Izrazio je žaljenje zbog navedena događaja, posebice obiteljima stradalih osoba, ocijenivši kako nije riječ o atentatu ili masakru, nego o "nesretnu događaju". Ustvrdio je kako ni on, a ni ostali policajci na nadzornoj postaji kod Tenje nisu znali za pregovore u tome mjestu te da nije znao ni da će se načelnik Reihl-Kir nalaziti u civilnom vozilu.

Kazao je kako je kao pričuvni policajac imao pravo zaustavljati vozila i osobe i pretražiti ih, te da je pričuvnim policajcima na jednom sastanku bilo rečeno da mogu pucati ako se vozilo na njihov znak ne zaustavi, ali se nije mogao sjetiti tko im je na tom sastanku tumačio njihova ovlaštenja.

Na upit odvjetnika Budaka rekao je kako je na dan počinjenja kažnjivih djela prvi put bio na spomenutoj policijskoj nadzornoj točki te da prije toga, kao pričuvni policajac, nije bio ni na jednom drugom zadatku.

Kazao je kako se nakon pucanja na vozilo udaljio s mjesta događaja i da ga nitko od nazočnih nije zaustavio. Nakon još nekoliko Budakovih upita o okolnostima toga događaja, Gudelj je odbio odgovarati na njegova daljnja pitanja, ocijenivši Budakov postupak provociranjem i maltretiranjem. Ponavljao je kako je svoju obranu iznio u postupku iz 1996.

Budući da je osječko Županijsko državno odvjetništvo danas djelomično promijenilo činjenični opis optužnice, navodeći, uz ostalo, da je Gudelj počinio kažnjiva djela ubojstva i pokušaja ubojstva u nakani da se osveti članovima hrvatskog pregovaračkog tima, koje je držao odgovornim za stanje u Tenji, okrivljenikov branitelj Domagoj Rešetar zatražio je primjeren rok za pripremu obrane i završne riječi, pa je nova glavna rasprava zakazana za 4. srpnja.

Sudsko vijeće odbilo je prijedlog obrane da Gudelj bude pušten iz pritvora, smatrajući da i dalje postoje razlozi za njegovo zadržavanje u pritvoru, koji može trajati do nove odluke Vijeća ili donošenja nepravomoćne prvostupanjske presude. (Hina)
Elena
Site Admin

PostPostano: čet lip 19, 2008 5:56 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2008,6,19,,123839.jl

Datum objave 19.06.2008 16:05
Zadnja izmjena 19.06.2008 16:05
Vijesti | Detalji

Gudelj: Ubojstvo Reihl-Kira bilo je nesretan slučaj

Antun Gudelj Foto: Igor Sambolec/Cropix

OSIJEK - Ne mogu prihvatiti to što me odvjetnik Jadranke Reihl-Kir optužuje da sam počinio atentat, masakr. Bio je to jednostavno nesretan slučaj - izjavio je danas Antun Gudelj, iznoseći svoju obranu na Županijskom sudu u Osijeku.

Gudelj je izjavio kako ne poriče da je počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, odnosno ubojstvo načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira i još dvojice te ranjavanje jednog u srpnju ‘91.

Nije namjeravao pucati, istaknuo je, ali je puška opalila vjerojatno stoga što je bila nategnuta od ranije. Dodao je da mu je jako žao što se to dogodilo, a osobito žali obitelji pokojnika. Gudelj je u obrani ostao pri navodima izrečenim na suđenju prije 12 godina. Tada je, podsjetimo, tvrdio kako je imao zapovijed pucati na svako vozilo koje se ne zaustavi na punktu, a da se automobil u kojemu je bio načelnik nije zaustavio. Isticao je, pak, kako nije znao tko se nalazi u vozilu.

'Nisam namjeravao pucati, ali je puška opalila vjerojatno stoga što je bila nategnuta od ranije'
- Ni ja niti itko na punktu nismo znali da se toga dana u školi u Tenji vode pregovori s pobunjenim Srbima - rekao je Gudelj. Optužba, pak, misli suprotno, a danas je to izmjenom optužnice jasno i izrekla. Naime, u optužnicu je dodano kako je Gudelj upravo iz “bezobzirne osvete” pucao u automobil jer je pregovarače smatrao odgovornima za situaciju u selu, kao i za sve što se dogodilo njegovoj obitelji. Gudelj se, ustvrdio je nadalje, nakon ispucanog rafala udaljio s mjesta tragedije, a da ga pri tome nitko nije zaustavio.

Nitko ga nije uhitio ni kada se, nakon što se cijelu noć skrivao u poljima kukuruza, ujutro vratio na punkt i od policije zatražio vode. Tvrdio je i kako se ne sjeća tko mu je, kao pripadniku rezervnog sastava policije, bio nadređen. Poručio je, pak, i kako su tvrdnje supruge pokojnog načelnika “u pogledu povezivanja njega i Branimira Glavaša” neosnovane.

Suđenje se nastavlja 4. srpnja jer je Gudeljev branitelj tražio najmanje osam dana da pripremi novu obranu, jer je optužnica izmijenjena. Predsjednik sudskog vijeća Damir Krahulec najprije je, pak, zakazao raspravu za 1. srpnja, na što je reagirala Jadranka Reihl-Kir, podsjećajući suca da je upravo toga dana godišnjica ubojstava.
Elena
Site Admin

PostPostano: pet srp 04, 2008 6:36 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.index.hr/vijesti/clanak/jadranka-reihlkir-strpajte-mene-u-zatvor-a-gudelja-oslobodite/393769.aspx

Objavljeno prije 2 sata
Jadranka Reihl-Kir: Strpajte mene u zatvor, a Gudelja oslobodite!

ODVJETNICI trostrukog ubojice Antuna Gudelja tužili su suprugu njegove žrtve, te njenog odvjetnika zbog kaznenog djela protiv slobode i prava čovjeka - iznuđivanje dokaza, sprječavanja dokazivanja te zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv pravosuđa - prisile prema pravosudnom dužnosniku.

Supruga ubijenog načelnika osječke policije Jadranka Reihl Kir i njen odvjetnik Slobodan Budak, tvrdi Gudeljev odvjetnik Domagoj Rešetar, su u kaznenom postupku protiv Antuna Gudelja na Županijskom sudu u Osijeku "na nedopušten način iznudili iskaz od svjedoka Angeline Ratković i Mirka Tubića sugestivnim pitanjima s ciljem da se okrivljeniku Gudelju promijeni optužba na težu kvalifikaciju. Jadranka Reihl Kir kao oštećenica u kaznenom postupku protiv Gudelja i Slobodan Budak kao njezin opunomoćenik krivotvorili su dokaz o saslušanju svjedoka Mirka Tubića na sudu u Vukovaru 13. srpnja 1995.", iznio je danas Domagoj Rešetar dijelove optužnice koju je podnio Općinskom sudu u Osijeku.

Što je radio sustav sve one godine do smrti Mirka Tubića?

Krive ih i da su putem medija samo nekoliko dana prije nego je završila glavna rasprava i izrečena presuda, pustili videosnimku koju je napravio Budak i na kojoj je iskaz Mirka Tubića, i da su iznijeli svoje mišljenje kakvu bi odluku sudac trebao donijeti.

"Tu je suvišan svaki komentar", kaže optužena Jadranka Reihl-Kir, "snimku o kojoj govore imao je i DORH i Županijski sud u Osijeku i Vrhovni sud, sadržaj je poznat svim tim institucijama i ne znam na koji način sam ja na njih izvršila pritisak. Ali ako se mene već tuži, onda se ja pitam što je radio sustav sve one godine do smrti Mirka Tubića koji je kao oštećena osoba trebao biti saslušan, a nije. Odbili su to i sutkinja i DORH", pita načelnikova udovica.

Igre bez granica

"Što je nama preostalo nego da odemo u Tenje i uzmemo njegov iskaz, kad smo znali da je bolestan i nakon što smo sve uložili na tubu Ustavnom sudu?", pita Jadranka Reihl Kir.

"Očekujem da će se ova tužba odbaciti kao neosnovana, ali ako neće - to će značiti samo da se igre bez granica nastavljaju. Ubili su mi supruga, treba mene staviti u zatvor, a Gudelja osloboditi", poručuje Reihl-Kir. Činjenica da odvjetnici nisu tužili medije koji su emitirali snimku, Reihl Kir kaže, "ne zaslužuje daljnji komentar".

Odbacuje i navod u tužbi da je govorila kako sud treba presuditi Gudelju - "Koliko se sjećam, javno sam rekla samo da od Državnog odvjetništva očekujem proširenje optužnice protiv naručitelja ubojstva", kaže supruga ubijenog načelnika.

Izricanje presude Antunu Gudelju trebalo se dogoditi danas na Županijskom sudu u Osijeku, no odgođeno je do ponedjeljka.

A.B.
Foto: Screenshot svjedočenja Mirka Tubića
Elena
Site Admin

PostPostano: pet srp 04, 2008 6:52 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2008,7,4,,125455.jl

Datum objave 04.07.2008 14:11
Zadnja izmjena 04.07.2008 14:11
Vijesti | Detalji

Kaznena prijava Gudelja protiv Jadranke Reihl Kir
Piše: Suzana Lepan/EPEHA

Gudeljeva kaznena prijava protiv Jadranke Reihl Kir

OSIJEK - Optuženi je Antun Gudelj putem svoga odvjetnika podnio kaznenu prijavu protiv Jadranke Reihl Kir, supruge ubijenog načelnika osječke policije Josipa, i njezina odvjetnika Slobodana Budaka.

Njih je dvoje, navodi se u prijavi, počinilo kaznena djela iznuđivanja iskaza, zatim sprečavanja dokazivanja te prisile prema pravosudnim dužnosnicima u postupku koji se u Osijeku vodi protiv Gudelja, za ubojstvo načelnika i još dvojice. Na to ih je ponukalo njezino gostovanje u emisiji Nove TV “Deset do osam” 1. srpnja, na godišnjicu ubojstava.

"Ne možemo se ne osvrtati na objede Jadranke Reihl Kir i Budaka da je Gudelj bio pijun u nečijim rukama te da je izvršavao naredbe jer to nije istina. Njih dvoje provode neke svoje privatne istrage", rekao je Gudeljev odvetnik Domagoj Rešetar. Gudeljeva obrana smatra da su oštećenica i njezin odvjetnik sugestivnim pitanjima iznudili iskaz od Angeline Ratković i pokojnog Mirka Tubića, kako bi se izmijenila optužba na težu kvalifikaciju. Uz to, sumnjaju i da su krivotvorili zapis s ispitivanja nastradalog Tubića na Općinskom sudu u Vukovaru 1995. "U TV emisiji iznijeli su videosnimku ispitivanja Mirka Tubića te govorili kako bi pravosudni dužnosnik trebao prihvatiti taj zapis. Snimku je inicirao i sačinio Slobodan Budak, koji je sastavio sugestivna pitanja", pojasnio je Rešetar.
Elena
Site Admin

PostPostano: pet srp 04, 2008 6:56 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.jutarnji.hr/vijesti/clanak/art-2008,7,4,,125461.jl

Datum objave 04.07.2008 14:53
Zadnja izmjena 04.07.2008 14:53
Vijesti | Detalji

Završeno suđenje Antunu Gudelju
Piše: Suzana Lepan/EPEHA

OSIJEK - Završeno je suđenje Antunu Gudelju, optuženom za ubojstvo načelnika osječke policije Josipa Reihl Kira i još dvojice te ranjavanje jednog u srpnju 1991. na cesti Tenja - Osijek, a presuda će biti izrečena u ponedjeljak.

Optužnica je, pak, izmijenjena na raspravi prije dva tjedna, a dodano je kako je, osim na podmukao način, Gudelj ubojstva počinio iz bezobzirne osvete. No, Gudelj je tvrdio da izmijenjenu optužnicu nije vidio te ne razumije riječi “bezobzirna osveta” pa je obrana zatražila dodatni rok za pojašnjenje.

No, sudac Damir Karhulec ocijenio je to pokušajem odugovlačenja postupka te pojasnio Gudelju sporni izraz. "I dalje ne razumijem. Ima li neka bolja, ljepša riječ?", slijegao je ramenima Gudelj i dalje, no nakon još jednog sučevog pojašnjenja, izjavio je da razumije formulaciju. Rekao je da nije kriv za kazneno djelo kako ga se tereti pravnom formulacijom.

Udovica Jadranka Reihl Kir i njezin opunomoćenik iskazali su žaljenje i nezadovoljstvo sudskim postupkom jer su "odbijeni ključni svjedoci koji ukazuju da je ubojstvo naručeno", misleći na tadašnjeg drugog čovjeka MUP-a Slavka Degoriciju i Nevenku Mesić koji nisu saslušani.

"Sudska farsa se nastavlja. Sramotno je što je odbijena snimka Mirka Tubića, koju smo bili prisiljeni sami napraviti jer je ova institucija odbila saslušati Tubića ne samo kao svjedoka, nego i kao oštećenu osobu, što je po zakonu bila dužna napraviti", rekla je nakon rasprave Jadranka Reihl Kir.

Ustvrdila je i kako joj je tadašnji županijski državni odvjetnik Miroslav Jukić rekao kako će "Tubić doći u Osijek kada on bude mogao u Tenju". Gudeljev je odvjetnik Domagoj Rešetar, pak, u završnoj riječi istaknuo kako je okrivljenik opravdano pucao jer se vozilo nije zaustavilo na punktu, odnosno izvršavao je službenu dužnost.

Usto, Rešetar je predlagao obustavu postupka ili presudu kojom se odbija optužba za ubojstva Milana Kneževića, Gorana Zobundžije i ranjavanje Mirka Tubića jer njihove obitelji nisu podnijele ustavnu tužbu na raniju odluku Vrhovnog suda, kojom je primijenjen Zakon o općem oprostu.
Elena
Site Admin

PostPostano: pon srp 07, 2008 5:36 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/3121236/index.do

Vijesti Hrvatska
07. 07. 2008. | 18:38

20 GODINA ZATVORA Antun Gudelj (61) nepravomoćno osuđen za tri ubojstva i jedan pokušaj
Ubio Reihl-Kira iz osvete prema pregovaračima
Autor Željka Rački-Kristić

Foto: Davor Javorović

OSIJEK – Antun Gudelj (61) nepravomoćno je na Županijskom sudu u Osijeku osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina za bezobzirno ubojstvo iz osvete načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira, Milana Kneževića i Gorana Zobundžije te za pokušaj ubojstva Milana Tubića 1. srpnja 1991. na ulasku u Tenju.

– Iako je bio svjestan toga da se vode pregovori o uklanjanju barikada, A. Gudelj je u trenutku dok mu se približavala zastava 101 s upaljenim 'treptačima’, u nakani osvete zbog događaja u selu i vijesti koje je primao o obitelji, s udaljenosti od 10 metara iz kalašnjikova na vozilo ispalio rafal. Budući da ih je smatrao krivima, prvo se s njima verbalno sukobio, a poslije i pucnjima – objasnio je presudu predsjednik sudskog vijeća Damir Krahulec.

U izricanju presude po kojoj je Gudelj za svako ubojstvo dobio 20 godina zatvora, a za pokušaj ubojstva 10 godina (što je prevedeno u jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina), uzeto je u obzir da je zbog vijesti kako mu je majka prebijena, a otac razapet u pravoslavnoj crkvi, bio smanjeno ubrojiv, no zaključeno je da je ipak kazneno odgovoran.

Prilikom pucnjave, kazao je sudac Krahulec, Kir je zadobio sedam rana u predjelu prsa i vrata te jednu u predjelu ramena i nadlaktice.

Sudac Krahulec osvrnuo se u zaključku presude i na izjave supruge ubijenog načelnika Jadranke Reihl-Kir i njezina odvjetnika Slobodana Budaka, koji se jučer nisu pojavili u sudnici, o tome da “postoje naručitelji ubojstva Branimir Glavaš i Vladimir Šeks i zato su selektivno odbijani svjedoci”.

– Pritužbe su neosnovane i tendenciozne. Sudsko vijeće odbilo je svjedoke Slavka Degoriciju i Nevenku Mesić jer bi u svome svjedočenju morali odgovarati i na pitanja vezana uz druge slučajeve. Snimka M. Tubića izdvojena je jer je snimljena u nazočnosti neovlaštene osobe – kazao je Krahulec. Konačnu oduku o kazni donijet će Vrhovni sud, a odvjetnik A. Gudelja, Domagoj Rešetar, najavio je žalbu.

Da ga nije ubio Gudelj, ja bih ga ubio!
Da ga nije ubio Gudelj, ja bih ga ubio! – vikao je ispred suda Gudeljev školski prijatelj Jozo Pralija, prekidajući predsjednicu Centra za mir dr. Katarinu Kruhonja, koja je kazala da bi DORH morao ispitati optužbe svjedoka o nalogodavcima. Pralijina vika, dodala je, dokaz je da je Kir zbog mirna rješavanja sukoba bio plijen i meta za one koji su bili za ratnu opciju.
Elena
Site Admin

PostPostano: pon srp 07, 2008 5:48 pm    Naslov: Citiraj i odgovori

http://www.index.hr/vijesti/clanak/antunu-gudelju-po-20-godina-zatvora-za-svako-od-tri-ubojstva/394028.aspx

Objavljeno prije 6 sati
Antunu Gudelju po 20 godina zatvora za svako od tri ubojstva

ANTUN GUDELJ osuđen je danas na 20 godina zatvora zbog ubojstva načelnika osječke policije Josipa Reihla Kira, potpredsjednika Izvršnog vijeća Osijeka Gorana Zobundžije i osječkog vijećnika Milana Kneževića, te ranjavanja Mirka Tubića.

Kako nam je kazao glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku Miroslav Rožac, sudsko vijeće kojim je predsjedao sudac Damir Krahulec u 13 sati je izreklo presudu protiv okrivljenika Antuna Gudelja.

"Vijeće ga je proglasilo krivim za četiri kvalificirana oblika ubojstva iz bezobzirne osvete. Za svako pojedinačno kazneno djelo mu je određena kazna - po dvadeset godina za svako od tri ubojstva, te za pokušaj ubojstva Mirka Tubića deset godina. Kazna je objedinjena na 20 godina zatvora, jer mu se sudilo po starom krivičnom zakonu Republike Hrvatske koji je vrijedio 1991. godine, i po kojem je maksimalna kazna za ubojstvo 20 godina", kazao je Rožac.

Odvjetnici i tužitelji se mogu žaliti, Jadrana Reihl-Kir ne može

Potvrdio je da je Gudelj odmah nakon izricanja presude vraćen u pritvor zbog činjenice da je osuđen na više od pet godina zatvora. Objasnio da će se mjesto izdržavanja kazne znati tek nakon pravomoćnosti presude.

Sigurno je da će se Gudeljevi odvjetnici žaliti na maksimalnu kaznu, kao što je i vjerojatno da državno odvjetništvo to neće učiniti, s obzirom da je sud odlučio kazniti Gudelja u visini koju je tražilo.

Izricanje presude bez supruge ubijenog načelnika

Izricanju presude na osječkom sudu nisu nazočili Jadranka Reihl Kir, ni njezin odvjetnik. "Gledala sam dvije presude, nije mi potrebno još jednom u životu vidjeti ubojicu svoga supruga", kazala nam je Jadranka Reihl-Kir oko 13 sati. Nakon presude najavila je da nastavlja s borbom.

"Čula sam da je čak netko od Gudeljevih rođaka viknuo da Gudelj nije ubio mog supruga, da bi ga on ubio, i vidite da ta teza državnog odvjetništva onda pada u vodu, ova što su ju prihvatili od Gudelja. Kakvo ubojstvo iz osvete? Što mu je moj muž napravio? Nije mu se imao za što osvetiti, jasno je dokazano da Gudeljev otac nije bio nabijen na kolac i da mu kuća nije bila zapaljena", kaže Reihl Kir.

Iz istih je redova, doznajemo, došao i komentar da bi Gudelju kazna bila lakša da mu je suđeno u Srbiji, te primjedba da su ga "osudili kao zadnjeg kriminalca".

Jadranka Reihl-Kir kaže da za nju slučaj nije gotov.

"Apsolutno nije, ali ne ovisi o nama nego o Državnom odvjetništvu koje bi trebalo podignuti optužnicu protiv naručitelja ubojstva. Što se tiče Gudelja, vidjeli smo da je na njega izvršen pritisak da ga se osudi, a što će za to dobiti vrijeme će pokazati", kaže ona. Upitana misli li na pomilovanje, odgovara: "Jasno".

Budak: Nastavljamo

Odvjetnik udovice ubijenog načelnika osječke policije, Slobodan Budak, kazao je da je presuda "onakva kakva je u biti morala biti - maksimalna i maksimalno sukladna važećim popisima. u zakonu se kazna za ubojstvo mijenjala od smrtne, preko 20 godina do današnje koja je 40 godina. "Ali kako se svakom optuženiku sudi prema najblažoj kazni u razdoblju od počinjenja djela, učinilo se lege artis, i s tim sam zadovoljan" - dodao je.

Međutim, ističe, njegova klijentica neće biti zadovoljna dok god se ne otkriju i procesuiraju naručitelji ubojstva.
A.B.
Foto: Slobodna Europa
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Necenzurirano Forum -> Organizirani kriminal Vremenska zona: GMT.
Stranica 1 / 1.

Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.